=

Saturday, September 10, 2011

CERITA MEE KUNING VS BIHUN


Korang perasan tak kalau seseorang tu berbalah dengan kawan-kawan dorang dan menjadikan kawan dorang tu musuh..die mesti akan sentiasa memburuk-burukkan orang tu..walaupun musuh dia tu seorang yang baik hati..betul tak...syak wasangka dan perasaan dengki mesti ada..hehe..

hari ni aku nak share cerita tentang bihun yang iri hati terhadap mee kuning..lawak-lawak...mari baca sama-sama..bila dah baca of coz lah kena fahamkan ye..hehe..lawak-lawak juga..tapi kena amek iktibar...

"ceritanya macam ni, bihun ni terlalu cemburukan mee kuning, walaupun duduk di rak yang bersebelahan di Supermarket, mereka tidak pernah bertegur sapa..malah bihun sering mempersendakan mee kuning di khalayak ramai..suatu hari bihun maki hamun mee kuning tak tahu apa sebab " dasar si kuning yang gemuk!!!ko ingat orang suka sangat kat ko tu!!"..walaupun mee kuning di maki tetapi dia tetap cool dan buat selambe derk je tak amek kisah tentang semua tu..

sehinggakan satu hari pekerja supermarket mengalihkan rak mee kuning ke tempat lain...bihun sangat gembira kerana tidak lagi melihat musuh tradisinya itu...

hari berikutnya rak baru diletakkan di sebelah bihun, iaitu rak spaghetti..bihun rasa sangat marah dan terus berteriak "Hoi si kuning gemuk!!!jangan fikir kau buat teknik rebonding macam tu aku tak kenal kau!!!"



moral kat sini, walau siapa pun jiran kita, kita perlulah berbuat baik dan bertegur sapa, jangan duduk maki tak tentu pasal, jangan duduk mengumpat tak tentu pasal, jangan duduk tuduh tak tentu pasal kenal dulu siapa orang tu, nanti kang malu sendiri..hehe..tak gitu?


Kalau Suka,Tekan La Butang Like :)

7 orang mendoakan Mr Baiz dimurahkan rezeki:

||aLeaSaRa|| said...

owh tiap kali makan adik-beradik keturunan mee lepas ni,tentu kite ingat kartun ni hehehhe

Mr.Baiz said...

@||aLeaSaRa||hehe..ingat kartun ni taw..

BeloG MTT said...

Boleh ceritakan dekat cucu cecet nanti ! Hahaha ^^

Ungu Violet said...

mee kuning wat rebonding eh...haha

jgn henggat kita bagus sgt...huhu

Lady Diana @ Lat'z said...

nasib kueh tiaw tak masuk bergaduh..hehe

Namee Roslan said...

gehehhe, comel je perumpamaan mee kuning n mihun :D haha tapi yela. lagi2 kalau hidup berjiran mesti lah hidup sesama kita. jangan buat hal sendiri atau mengumpat hal orang je.,jiran harus berbaik baik.

anamizu said...

aah sipbek kueh teow xde..
feveret cik ana tu! hehe