=
Loading...

Tuesday, November 29, 2011

Koleksi Duit Syiling Lama

Sebelum ni aku ada kongsikan koleksi duit kertas pertama Malaysia, dan koleksi duit kertas sebelum dan selepas merdeka...hari ni aku nak kongsikan gambar duit syiling malaysia yang di buat sempena peringatan hari-hari yang mempunyai sejarah tersendiri..jom tengok..


duit syiling RM 1 seratus tahun getah asli Malaysia



duit RM 1 tahun hijrah 1401 


duit syiling RM 1 DYMM SPB Tuanku Ismail Nasaruddin Shah


duit syiling RM 1 Ninth Southeast Asia Games, Kuala Lumpur



duit syiling RM 1 Ulang Tahun Ke 25 KWSP Malaysia 1979



duit syiling Rm 1 Rancangan Malaysia Ke 5 tahun 1986-1990


duit syiling Rm 1 Rancangan Malaysia Ketiga 1976-1980


duit syiling RM 1 35th Annual Conference April 9-16 1986


duit syiling Rm 1 Malaysia keluaran tahun 1971


duit syiling RM 1 Rancangan Malaysia Keempat, Tun Hussein Onn 1985


duit syiling RM 1 25 tahun Merdeka, Tunku Abdul Rahman Putra (1957-1982)


duit syiling Rm 5, Sukan Asia Tenggara ke XV 1989, Kuala Lumpur


duit syiling RM 1 , sempena 30 tahun Merdeka

menarik di SINI dan SINI



Kalau Suka,Tekan La Butang Like :)

9 orang mendoakan Mr Baiz dimurahkan rezeki:

Mohd Khairi Khadzir said...

owh bnyk versi rupenye duit syiling rm1 kite ni... yg pling menarik tu yg 100 tahun getah asli.dh 100 tahun?? gile lame ...

cikpjaz said...

sama yg pjaz punya, ada banyak lagi koleksi limited edition RM1 ni...nak snap tapi blurr..

Alieza Dayasari said...

unik sangat....
mana dapat gambar...
suka tgk.

Namee Roslan said...

eh baru tahu duit syiling pun ada version banyak. tp rsenye duit lama lg berat kan. :) rsenye tahun 2020 20sen pun dahjadi duit kertas kot. hehe

Anonymous said...

tak mungkin lahh, coz kalau 20 sen pong duit kertas, nanti nak beli barang pong kne bawak duit bayak2x yang nilainya sedikit. payah lorhh.. macam sejarah jepun tawan Malaysia.

Anonymous said...

@Mohd Khairi Khadzir normal lah tu

Malaysia coin said...

Salam.
Banyak juga duit syiling tuan.
Ini semua syiling peringatan Malaysia lama. Dulu-dulu semasa dijual, hanya guna nilai mukanya sahaja. Sekarang ini, ada yang lebih daripada 10 kali nilai mukanya. tahniah.., teruskan mengumpul.

Anonymous said...

syiling rm 1 tngku ismail nasirudin utk di jual 925 silver..rm 1900..tel 0174667882

ct lakiah said...

klu nak jual syiling RM1 sempena 30tahun merdeka brapa ribu laku erk? saya ada