=

Tuesday, August 23, 2011

TIPS KETIKA MEMANDU

ASSALAMUALAIKUM
SELAMAT SEJAHTERA SEMUA

Hari ini aku nak berkongsi tip ketika memandu..dan apa yang penting untuk memastikan keselamatan kita semua terjamin ketika dalam pemanduan...lagi-lagi pada musim perayaan nanti...pastikan kenderaan korang dalam keadaan yang baik..

ok, langkah-langkahnya..korang mesti perhatikan setiap isyarat seperti di bawah ni...


TEMPERATURE

Isyarat yang menunjukkan keadaan suhu penyejuk kereta korang..pastikan kedudukan jarum meter untuk temperature berada paras yang sepatutnya..kebiasaannya berada di tengah-tengah atau bawah sedikit daripada garisan tengah.. kebiasaannya temperature akan jadi masalah apabila hos berkarat dan bocor, radiator tersumbat , dan tiada atau air kurang dalam tangki simpanan..


OIL PRESSURE LIGHT

Juga dikenali dengan lampu aladin..hehe..kalau menyala menunjukkan paras minyak engine korang berada pada paras yang kurang..jadi sebelum membuat pemanduan jarak jauh korang pastikan minyak engine korang dulu k..


LOW BATTERY CHAGING

Isyarat ni ada pada semua jenis kereta..menandakan system elektrik pada kereta mempunyai masalah sama ada pada bateri atau "alternator".."Alternator" adalah alat seperti dynamo basikal..ia akan menjana elektrik sebaik engine kereta dihidupkan..biasanya sama ada alternator tersebut rosak ataupun tali belting yang putarkan alat tu dah kendur..ini akan menyebabkan tenaga yang dibekalkan tidak sempurna...


CHECK ENGINE LIGHT

Isyarat yang terdapat pada kereta yang mempunyai system injection...isyarat ni bertujuan memberi tahu yang system elektronik or sensor pada kereta ada dalam keadaan yang baik...


HANDBRAKE SDIGNAL

Isyarat ni akan terpadam serta merta apabila handbrake dilepaskan...kalau ia tetap menyala periksa takat minyak brake korang samada cukup atau kurang..kalau masih menyala jugak kemungkinan suis handbrake korang rosak..


article ni diperolehi daripada email dan di edit sedikit untuk korang baca dengan lebih santai..hehe..sharing is caring...

untuk ketahui tentang tips penjagaan kereta boleh baca SINI....

notakaki: KEPADA YANG MEMANDU UNTUK PULANG KE KAMPUNG HALAMAN...PANDULAH DENGAN BERHEMAT DAN BERHATI-HATI..INGATLAH ORANG YANG TERSAYANG...



Kalau Suka,Tekan La Butang Like :)

2 orang mendoakan Mr Baiz dimurahkan rezeki:

Namee Roslan said...

ini tips2 yang saya baru tahu! biasa lah perempuan, mana nak amik tahu sangat. thanks baiz :)

Mr.Baiz said...

name: bawak kereta kene amek tahu..nanti brakedown cm ne