=

Sunday, August 14, 2011

TERINGAT PERMAINAN ZAMAN KANAK-KANAK


ASSALAMUALAIKUM SEMUA...

Dah siap-siap nak ke bazar ramadhan ke???awal lagi kot...puasa ke tak ni??hikhik...aku?aku still kat tempat kerja ni...tapi bosan yang teramat ni..duduk-duduk di kerusi ni...sambil tongkat dagu...lepas tu teringat time zaman aku kecik dahulu kala..time tu aku tersangatlah aktif..

zaman yang penuh dengan keriangan..senda gurau...berkawan seboleh-bolehnye...aku rase semua orang pasti rindukan zaman tu yer tak? bangun pagi gosok gigi guna kodomolion...lepas mandi pakai baju terus pergi bermain...*nyanyi ikut suke hati...ok..betul tak? time kecik-kecik takde mende lain yang kita pikir..lepas makan, main...lepas mandi, main...lepas sembahyang, main...pergi sekolah, main...balik rumah, main lagi...huhu..yang tak boleh blah..pergi mengaji pun duk main lagi..nak dikatakan 24jam asyik ingat nak main je..

ok, aku listkan antara permainan mase kecik-kecik dulu..yang masih segar diingatan aku ni....kalau yang tak tersenarai tapi agak femes time kecik-kecik..korang bolehlah kongsikan ye..

  1. main tuju selipar (syok woo..time ni pakai selipar yang paling keras tu..kene kepala benjol)
  2. main tuju tin (time ni lah nak kenekan kawan..baling sekuat hati..)
  3. main guli (orang cakap kalau bidik (target) tu..sampai tutup mate sebelah..hehe)
  4. main tepuk daun terup (kalau boleh tu..nak tepuk gune dua belah tangan..)
  5. main upih pinang (siap terguling-guling lagi..)
  6. main polis santeri (betul ke eja macam tuh)
  7. main kawin-kawin (haha,,ni memang tak boleh blah..siap jadi bapak lagi..)
  8. main rondes (tak kisahlah eja macam mane pun..time ni kalau pukul bola tu sampai masuk hutan belakang rumah...)
  9. main sorok-sorok (kalau kene tangkap nanti jadi hantu..hakhak)
  10. main cuit duduk (sape dulu berdiri!!!sape dulu duduk!!!bersainglah dengan kawan-kawan..sape lambat kire die lah jadi mangsa..)
  11. main getah (aku asyik menang jew..getah kalau boleh bertukar jadi gelang emas dah kaye aku)
  12. main batu seremban (tak taw lah kenapa namenye batu seremban.isilah batu Putrajaya ke, batu Kuala Lumpur ke.haha)
  13. main teng teng (habis setiap tanah lapang nak dilukis petak-petak lepas tu amek batu marmar..eh marmar ke?buat baling dalam petak tu..)
ala..ape lagi ye..haish memang rindu betul saat-saat tu...waktu yang paling best...berkawan..berkawan..dan berkawan..

tapi bila dah besar macam ni...masing-masing dah ada hidup masing-masing..bila berjumpa dah tak semesra dulu..hukhuk...emo sekejap....

kalaulah waktu boleh berputarkan???hukhuk...sob...sob...sob....

Kalau Suka,Tekan La Butang Like :)

11 orang mendoakan Mr Baiz dimurahkan rezeki:

SITI NOORNADIYANA said...

waktu kecik kecik memang ingat main main main je. suka hati tak payah pikir apa2. XD

SweetSmileGallery said...

main kawin-kawin...hehe

Mr.Baiz said...

hehe..betul tu..mase tu cam free sangat..masalah pun xde lagi..

aien said...

time kecik2 best sgt...asyik nak main je..sume permainan laki time kecik2 aku penah main..syok oo... :)

Mr.Baiz said...

aien ko main per weh??

Alip Apai said...

oh ko mandi erk sebelum g main..

ak x mandi..

hahahaha!

jehanfrhin said...

senarai permainan yg feymes kitorang main masa zaman kecik2 :

no 1,2,6,7,8,9,12,13..

tambahan :
- main galah panjang
- main musang & anak ayam
- main zero point (tol ke eja)
- main masak-masak
- main aci ligan (bhs org kedah =P)

tu je yg masih engat.. hehe.. ^^

TeAqArH said...

budak2 skrg da x knal erti permainan2 ni...keje ngadap lappy,PS/PSP n so on la

Run Away said...

selalu jew main masak2...pas tu/kawin2...hik...;d

Hadablogspotlive said...

wah best ni main nih..dekat sekolah dlu2.bila jer rehat terus main benda ni,

fahmie firas said...

main la paling best waktu kecik2
Best entry nie.
Salam kenal,
nice blog,
done following you,
Kalau free jemput singgah ke blog saya,
Bagi komen and nasihat ok.
http://fahmiefiras.blogspot.com/